Danmark under den anden verdenskrig. Bind 4
  
Dela boken    
”10-årsdagen for nazismens magtovertagelse markeredes. Man kan ikke sige, at den fejredes. Stemningen mindede mest af alt om ’gudernes tusmørke’, Götterdämmerung, i wagnersk udformning (en generalprøve på det virkelige tyske Ragnarok). Hitler var aldeles desperat og havde ikke tid til at tale til det tyske folk. Det fik nøjes med en proklamation fra ham, deklameret af Goebbels.”
Børge Outze var en af de største skikkelser inden for den illegale danske presse under anden verdenskrig og forblev en stor autoritet på området om Danmark under besættelsen. Hans fire bind om Danmark under anden verdenskrig belyser krigen fra mange forskellige sider.
Fjerde bind fortæller om sidste del af krigen, hvor tyskerne led nederlag efter nederlag, og de allierede planlagde, hvordan de bedst fik krigen afsluttet med sig selv som vindere. Børge Outze beretter om jødeforfølgelsen i Danmark, folkestrejken i København samt om Danmarks befrielse. Børge Outze (1912-1980) var en af de mest indflydelsesrige personer for den danske avispresse under og efter 2. verdenskrig. Som journalist, debattør og modstandsmand stiftede han under besættelsen den illegale modstandsavis, der senere skulle blive til Dagbladet Information. Outze udviste allerede som militærnægter i sin ungdom den oprørske natur, der også var karakteristisk for hans journalistiske arbejde. Indtil sin død virkede han i 35 år som redaktør for Information, hvor én mission gennemsyrede hans arbejde - altid at være kritisk overfor magthaverne.
Visa mer