De från norr kommande leoparderna
  
Share this book    
Affärsmannen bredvid mig på planet beställer vatten till maten.
Vatten, vatten, platt vatten och vatten med bubblor, ska han bada, Evian, Badoit, Perrier.
Jag beställer vitt vin till den så kallade förrätten och rött till den så kallade huvudrätten.
Jag dricker bara några klunkar ur varje vinflaska men eftersom affärsmannen bredvid mig sitter där med allt sitt myckna vatten känner jag mig som en alkoholist.
Som om jag skulle dricka mig redlös på de där små vinflaskorna och slänga mig tvärs över sätet i knäet på den vattendrickande affärsmannen.
Jag skriver i min anteckningsbok:
SLUTA BRY MIG OM VAD FOLK TYCKER
Bodil Malmsten /maj 2009/Bretagne Pays de la Loire
BODIL MALMSTEN [1944–2016] föddes i Bjärme i Jämtland. Hon fick sitt genombrott som poet 1984 och har sedan dess – med sina romaner, diktsamlingar och pjäser – blivit en av våra mest lästa och folkkära författare.
De från norr kommande leoparderna är Bodil Malmstens tredje loggbok, efter Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig (2006) och Kom och hälsa på mig om tusen år (2007).
Pressröster
»Man läser hela boken med ett leende på läpparna - oavsett om det handlar om det säregna franska grannparet, om vedermödorna som regidebutant på Stockholms stadsteater, om ständiga uppkopplingsproblem och fransk byråkrati, om förlusten av den gamla Rovern eller om åldrandets vedermödor. [...] De från norr kommande leoparderna är helt enkelt oavbrutet underhållande läsning, också när mörkret sänker sig som djupast.«
Jan Arnald, Dagens Nyheter
»Just det vardagsnära, den plötsliga reflektionen, blottläggandet av det intressanta sambandet mellan två till synes betydelselösa ting, är Malmstens stora styrka, liksom hennes på en gång drastiska och återhållsamma formuleringar, och loggböckerna är en form som tacksamt tar emot och förvaltar detta.«
Paulina Helgesson, Svenska Dagbladet
Show more