”Keskelle kartanoa päästyänsä kyyristyi hän maahan ja koetteli siinä jäätynyttä ruohoa. Niinkuin olisi saanut käärmeen piston, hyppäsi hän siitä ylös ja huudahti: 'Herra Jumala! kaikki on mennyt.' Sitten hän lähti käydä horjumaan portaita kohden, joille ei hänellä ollut woimaa nousta muuten kuin nelinkontin.”
Halla on kulkenut läpi pitäjän ja tuhonnut sadon. Perheen sokea isä on menettää toivonsa – kuinka hän nyt ruokkii monipäisen lapsikatraansa? Isä saa kuitenkin kannustusta yllättävältä suunnalta: perheen poika tietää, ettei toivosta saa luopua.
”Halla-aamuna” on Pietari Päivärinnan kertomus uskosta ja yhdessä pärjäämisestä.
”Elämän havainnoita I” sisältää lisäksi kertomukset ”Uudistalo”, ”Mökin Maiju” ja ”Noidan rangaistus”. ”Elämän havainnoita” on Päivärinnan kymmenosainen sarja, joka ilmestyi WSOY:n kustantamana vuosina 1880–1889. Sarjan osat kuvaavat tavallisen kansan elämää Pohjanmaalla.
Pietari Päivärinta (1827–1913) oli suomalainen kirjailija ja lukkari. Ylivieskalainen Päivärinta työskenteli 12-vuotiaasta lähtien renkinä, mutta pääsi myöhemmin lukkarinoppiin. Päivärinnan esikoisteos julkaistiin vuonna 1867. ”Seurakunnan kosto” -niminen kertomus käsittelee isonvihan aikoja.
Show more