Kertomuksia 1800-luvun Suomesta!
On vuoden 1807 syksy. Oululaiselle torille on kerääntynyt poikaporukka, joka keskustelee tulisesti huhuista, joiden mukaan Venäjä aikoo rynnätä Suomeen. Ohitse kävelevä tyttöporukka osallistuu keskusteluun. Poikien ja tyttöjen välille syntyy kiista, joka muuttaa kiistaan osallistuvien Liisan ja Heikin loppuelämän.
Perälän Mikko on köyhän perheen poika, joka ponnistaa opiskelutaitojensa avulla kohti parempaa elämää. Uusi elämä ei ole Mikolle kuitenkaan pelkästään helppoa. Ensin Mikko juo pelkästään sivistyneesti, mutta pikkuhiljaa alkoholi ottaa Mikosta otteen. Kumpi voittaa: Mikko vai pullo?
”Elämän havainnoita” on Pietari Päivärinnan kymmenosainen sarja, joka ilmestyi WSOY:n kustantama vuosina 1880–1889. Sarjan osat kuvaavat tavallisen kansan elämää Pohjanmaalla. ”Elämän havainnoita III” sisältää kertomukset ”Suku-ylpeys” ja ”Tahdon voima”. Pietari Päivärinta (1827–1913) oli suomalainen kirjailija ja lukkari. Ylivieskalainen Päivärinta työskenteli 12-vuotiaasta lähtien renkinä, mutta pääsi myöhemmin lukkarinoppiin. Päivärinnan esikoisteos julkaistiin vuonna 1867. ”Seurakunnan kosto” -niminen kertomus käsittelee isonvihan aikoja.
Show more