”'Rakas Heikki! Ethän sinä tullutkaan, etkä kirjoittanut’, sommersin minä ja lewitin käteni tarttuakseni hänen kaulaansa.
Hän hypähti ylös niinkuin käärmeen pistämänä ja työnsi tuimalla sysäyksellä minut pois luotaan, niin että olin siitä wähällä kaatua.”
Eletään 1800-lukua. Nainen on etsinyt epätoivoisena kadonnutta aviomiestään ja lastensa isää. Mies ei kuitenkaan halua tulla löydetyksi – hän on päättänyt aloittaa uuden elämän.
Pietari Päivärinnan ”Rauta-vaimoja” kuvaa vahvasti alkoholismia ja perheen hajoamista. ”Elämän havainnoita VIII” sisältää lisäksi tarinat ”Sokea” ja ”Kuihtunut vesa”.
”Elämän havainnoita” on Päivärinnan kymmenosainen sarja, joka ilmestyi WSOY:n kustantamana vuosina 1880–1889. Sarjan osat kertovat tavallisen kansan elämästä Pohjanmaalla. Pietari Päivärinta (1827–1913) oli suomalainen kirjailija ja lukkari. Ylivieskalainen Päivärinta työskenteli 12-vuotiaasta lähtien renkinä, mutta pääsi myöhemmin lukkarinoppiin. Päivärinnan esikoisteos julkaistiin vuonna 1867. ”Seurakunnan kosto” -niminen kertomus käsittelee isonvihan aikoja.
Show more