Otar Chiladzes roman ”Jernteatret" foregår i byen Batum i Georgien. En by der frem til 1. verdenskrig var under russisk besættelse. Livet under fremmed herredømme og kampen for frihed skildres i romanen gennem to ægtepar, der forholder sig meget forskelligt til den russiske overmyndighed. Dilemmaerne bliver tydelige, da de to familiers børn - Gela og Nato - forelsker sig i hinanden. Med deres kærlighedshistorie som bagtæppe udfoldes et storladent drama om selvstændighedsbevægelser, politisk uro og de menneskelige konsekvenser.
Otar Chiladze udgav romanen i 1981, hvor Georgien igen var under russisk besættelse. Bogen kan ikke skjule sit politiske sigte, og er aktuel ethvert sted på kloden, hvor befolkninger undertrykkes og hvor der slås hårdt ned på selvstændighedsbevægelser.
Otar Chiladze (1933-2009) var en georgiansk forfatter og journalist. Han spillede en afgørende rolle inden for georgisk litteratur efter Stalins død i 1953 og med romaner som "A Man Was Going Down the Road", "Everyone That Findeth Me" og "Avelum" har han vundet stor anerkendelse både i og uden for Georgiens grænser. Chiladze modtog i 1983 den georgiske statspris for sit forfatterskab og var i 1998 nomineret til Nobelprisen i litteratur.
Show more