Nyke ei ole ihan tavallinen nelivuotias poika – hän on viisasteluun taipuvainen pikku-filosofi! Nyke käyttää kuolleen isänsä suurta lierihattua, ja hänellä on mielipide asiaan jos toiseenkin. Vaan miten äiti ja muut aikuiset ihmiset selviävätkään lapsineron kanssa, joka ei epäile haastaa edes kyläsaarnaajaa?
”Mestari Nyke" on Algot Untolan humoristinen romaani vuodelta 1917. Finlandia-voittaja Juha Hurme on sovittanut mukaansatempaavan romaanin näytelmäksi vuonna 2015.
Maiju Lassila oli kirjailija Algot Untolan (1868–1918) taiteilijanimi. Untola on suomalaisen kirjallisuushistorian erikoisimpia hahmoja. Hänen elämänsä oli täynnä uskomattomia käänteitä: ensin Untola työskenteli kansakouluopettajana Raahessa ja Viipurissa, mutta muutti vuonna 1900 puutavarakauppiaaksi Pietariin. Pietarissa Untola meni naimisiin, mutta erosi vaimostaan pian häiden jälkeen. Untola muutti Suomeen ja eli susiparina leskirouva Olga Jasinskin kanssa. Riidan päätteeksi Jasinski kaatoi happoa Untolan sukuelimille – ja tutkijoiden mukaan Untola julkaisi näiden tapahtumien jälkeen teoksia vain naisten nimillä. Maiju Lassilan lisäksi Untolan tunnettuja taiteilijanimiä ovat Irmari Rantamala, Väinö Stenberg, J.I. Vatanen, Liisan-Antti ja Jussi Porilainen. Untolan kuuluisin teos on Maiju Lassila -nimellä julkaistu "Tulitikkutyttö".
Show more