Om Betraktelse över själens passioner av António Lobo Antunes
  
Share this book    
Nyskrivet förord av Anders Cullhed, professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet, till António Lobo Antunes Betraktelse över själens passioner.
Om Betraktelse över själens passioner:
De växte upp tillsammans på en lantegendom i Lissabonstadsdelen Benfica, som godsägarens sonson och gårdskarlens pojke. När de möts tjugofem år senare är rollerna ombytta. Tjänstefolkets son är domare och förhör sin barndomsvän, som på goda grunder misstänks tillhöra en militant vänstergrupp som utfört terrorattentat. Under förhören väcks barndomsminnen hos båda. Domaren slits mellan sina lojaliteter. Ska han hjälpa vännen att fly från Portugal, eller ska han locka honom i en fälla? Så småningom inser de att de båda bara är brickor i ett större spel.
Betraktelse över själens passioner är den fristående första delen i António Lobo Antunes hyllade »Benfica-trilogi«. Lika mycket en suggestiv thriller om terrorism som en uppgörelse på prosa med både Portugals fascistiska förflutna och med falska romantiska föreställningar om revolutionen.
Show more