Uuno Kailaan ”Runoja” on vahva kokoelmateos, johon kirjailija on valikoinut tuotantonsa helmet. Kailas on ottanut myös vapauden parannella jo julkaistuja runojaan. Kokoelman runot ovat Kailaan taiteellisen tuotannon ydinainesta ja samalla runot muodostuvat Kailaan sielun ja persoonan kuvastimeksi. ”Runoja” on oiva tapa tutustua Kailaan runojen parhaimmistoon!
Teos sisältää valikoituja runoja kirjoista ”Tuuli ja Tähkä” (1922), ”Purjehtijat” (1925), ”Silmästä silmään” (1926), ”Paljain jaloin” (1928) sekä ”Uni ja kuolema” (1931).
”Kun kirjailija ei yleensä voi Rimbaud'n tapaan polttamalla hävittää maan päältä sellaisia tuotantonsa osia, jotka ovat käyneet hänelle vastenmielisiksi, tuottaa hänelle ainakin tyydytystä niiden polttaminen – symbolisesti. Minulle on sanottu, ettei minulla muka olisi oikeutta tehdä runoihini muutoksia. Käsittämätön väite. Miksi ei runoniekkakin saisi 'tarkistaa sanojaan' niinkuin kaikki muut ihmiset? Ei hän ole erehtymätön, Pitäisikö hänen kommellustensa jäädä ikuisiksi!”
Uuno Kailas (1901–1933) oli suomalainen runoilija ja kääntäjä. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat ”Silmästä silmään” (1926) sekä ”Paljain jaloin” (1928), jotka molemmat voittivat valtion kirjallisuuspalkinnon. Kailas kuoli vain 31-vuotiaana tuberkuloosiin. Hänen elämänsä oli ollut vaikeaa myös skitsofrenian ja tukahdetun homoseksuaalisuuden vuoksi. Kailas saavutti lyhyen elämänsä aikana arvostetun aseman suomalaisen kirjallisuuden kentällä, ja hänen muistojulkaisuunsa kirjoittivat esimerkiksi Katri Vala ja Mika Waltari.
Show more