Tusind tønder land
  
Share this book    
"Tusind tønder land" er amerikanske Jane Smileys baske, hjertegribende og Pulitzer-belønnede roman om gårdejeren Larry Cook og hans tre døtre.
Larry er ubestridt amtets mægtigste og mest ansete mand. Hans farm, der ligger midt på tusind tønder land, blev grundlagt af Larrys oldefar, og i sit livs efterår vil Larry overdrage den smukke farm til sine tre døtre, der hver kan få sin del af jorden.
De to ældste døtre tager glad imod tilbuddet, men den yngste datter, Caroline, studerer jury i storbyen og har ikke til sinde at blive gårdkone som sine søstre. Caroline har hidtil været Larrys yndling, men den opfarende patriark støder nu datteren fra sig, og overdrager jorden til Ginny og Rose, der har haft et nært forhold til deres far efter deres mors død.
Ginny og Rose har ellers hver deres problemer at tumle med. Ginnys ægteskab skranter, og Rose har fået konstateret brystkræft. Imens kan de læse i avisen, at deres lillesøster har giftet sig i Des Moines.
Fortidens bitre hemmeligheder er svære at holde nede, og det er kun begyndelsen til en skånselsløs strid mellem de tre søstre og deres enevældige far.
"Tusind tønder land" er et melodrama om kvinder, der ofrer sig for familien, og mænd, der svigter deres koner og børn. Det er en af den slags bøger, hvor man gør klogt i at have et lommetørklæde ved hånden. Men det er netop styrken ved "Tusind tønder land".
Jane Smileys Pulitzer-belønnede roman er desuden filmatiseret med stjerne som Jessica Lange, Michelle Pfeiffer og Jennifer Jason Leigh som de tre døtre.
Jane Smiley (f. 1949) er en prisbelønnet, amerikansk forfatter.
Show more