Från Signe till Alberte : kärleksfullt och förtvivlat - en spegelroman

Från Signe till Alberte : kärleksfullt och förtvivlat - en spegelroman

Beschrijving van het boek

Hilmas dotter Signe på egen kurs mot frigörelse och eget liv. Alberte som tror att hon redan har den. Friheten. För ingen av dem blir det som de tänkt sig. Signe har i rask takt uppfyllt sina barndomsdrömmar. Blivit modetecknerska. Gift sig med Prinsen och fött honom tre söner. Medan allt går åt helvete. Det vill säga. Med jobbet flyter det på bra. Där kan man inte klaga. Men Livet, det enkla basala livet som kvinna, maka och mor, där är hon ett fiasko. Inte heller Alberte duger i det avseendet. De är båda inmålade i ett hörn. På olika vis slåss de mot övermakten: mamma, mannen, Gud och den allmänna meningen. Men de har varandra. Åtminstone har Signe Alberte. Utan henne skulle hon alldeles gått under. Från Signe till Alberte – kärleksfullt och förtvivlat anknyter till Kerstin Thorvalls två tidigare romaner När man skjuter arbetare... och I skuggan av oron. I Från Signe till Alberte har hon givit Signe en samtalspartner: Cora Sandels Alberte, med vars levnadsöde Signe identifierar sig. Från Signe till Alberte – kärleksfullt och förtvivlat är en lidelsefull och ursinnig roman om två kvinnors kamp att få vara sig själva.

”Det viktiga, det verkligt angelägna med hennes bok är att den river bort våra skygglappar. Hon behövs mer än någonsin i detta pryda nittiotal.” Åke Leijonhufvud, Sydsvenska Dagbladet

”Den kraft hon förmedlar möter man alltför sällan i litteraturen ... Jag är glad att Kerstin Thorvall aldrig blev en snäll dotter, trogen hustru eller präktig moder.” Gabriella Håkansson, Göteborgs-PostenKerstin Thorvall (1925-2010) skrev barn-, ungdoms- och vuxenböcker, och hon var också verksam som illustratör. Genom sina öppenhjärtiga skildringar av kvinnlig sexualitet, bland annat i den självbiografiskt baserade Det mest förbjudna väckte hon moralpanik under 1970-talet och blev en av Sveriges mest utskällda, men också mest lästa, författare.

Zweeds

Wat anderen vinden

Recensies over Från Signe till Alberte : kärleksfullt och förtvivlat - en spegelroman