Gyllene Gåsen
  
Share this book    
Erik Anderssons nya roman utspelar sig en kväll på Gyllene Gåsen, stamkrog för bokens huvudperson, Folke Persson. Han sitter där och funderar och så småningom dyker det upp andra gäster; vänner och bekanta till Folke. Man äter en god middag allt under det att man för ett både lärt och inspirerat samtal.
Den flödande konversationen om allt och ingenting interfolieras av huvudpersonens drömmar, olika tillbakablickar och reflektioner samt ett avsnitt sett ur hovmästarens perspektiv.

Liksom i sin förra roman, Hemskt osams, är Erik Andersson absurdistiskt rolig och oförutsägbar och liknar ingen annan i den nya svenska prosan.

Erik Andersson, f. 1962 och bosatt i Göteborg, debuterade 1993 med novellsamlingen Ättlingen från Mecklenburg, och 1995 kom romanen Hemskt osams. Han är översättare, medarbetar i Ord&Bild och 1994 vann han BLM:s essäpristävling.

Hemskt osams:

”Anderssons roman är på samma gång djupt allvarlig och leende ironisk och har alla förutsättningar att bli en kultbok. --- Redan nu - med endast två böcker i bagaget framtonar Andersson som det unga 90-talets mest originelle prosaist.”

Eva Ström, Svenska Dagbladet

”Tänk er en pilsnerfilm där berättelsens alltigenom oheroiske huvudperson och kontorsmamsellerna under en paus i kontorets faktureringsbestyr börjar diskutera libidots urkraft med utgångspunkt i Augustinus skrifter. Det är 'Hemskt osams' i ett nötskal.”

Urban Kristianson, Nerikes Allehanda


Show more