Iranons vandring & Polaris

Iranons vandring & Polaris

Beschrijving van het boek

Iranons vandring
Iranon vandrar genom forntida länder och sjunger sånger om den förlorade staden Aira. Han anländer i staden Teloth där folket är kärvt, och bor i fyrkantiga hus. Väldigt få vill lyssna till honom och deras rådsmän försöker få honom att ta ett vanligt jobb som han kan försörja sig på. Men så träffar han pojken Romnod som också drömmer om något mer, och tillsammans ger de sig ut för att finna Aira.

Polaris
I min kammares norra fönster lyser polstjärnan med ett kusligt sken. Genom alla långa, mörka, helvetestimmar lyser den där. Och under hösten, när nordanvinden svär och klagar, så sitter jag vid fönstret och betraktar stjärnan. Den grinar ner från samma ställe på det svarta himlavalvet, som ett vansinnigt, stirrande öga som försöker förmedla någon slags märkligt budskap. Ibland, när det är molnigt, så kan jag sova.

H.P. Lovecraft (1890-1937) var en av de stora pionjärerna inom skräckgenren. Han är mest känd för att ha skapat Cthulhu-mytologin, där människan är liten och betydelselös i ett ofattbart stort universum, fyllt med likgiltiga eller fientliga urtidskrafter.

Lovecraft hade en begränsad läsekrets under sin livstid men hans verk har efter hans död kultförklarats och är en outtömlig källa till inspiration för såväl författare som filmskapare. Han anses allmänt vara en av 1900-talets mest inflytelserika skräckförfattare.

Wat anderen vinden

Recensies over Iranons vandring & Polaris