Eletään 1900-luvun alkua Yhdysvalloissa. Rikkaat oligarkit saavat koko ajan enemmän valtaa, ja omistus keskittyy pienelle osalle väestöstä. Suurin osa kansasta elää kurjuudessa.
Avis on nuori nainen, joka monen muun tavoin ymmärtää yhteiskunnan olevan epäoikeudenmukainen. Sosialistiset ajatukset alkavat saada yhä enemmän suosiota – ja myös Aviksesta ja hänen miehestään Ernestistä tulee poliittisia aktivisteja.
Jack Londonin vuonna 1908 julkaistu ”Rautakorko” on vahva ja traaginen dystopia, joka kerrotaan kahdessa eri aikatasossa. Vuosien 1912–1932 tapahtumista kertoo Avis. Tapahtumia analysoi 2600-luvulla elävä historioitsija Anthony Meredith. Jack London (1876–1916) syntyi San Franciscossa. 15-vuotiaasta saakka hänen oli selvittävä omillaan huonosti palkatuissa töissä, kuten kullankaivajana Pohjois-Amerikan erämaassa. Myöhemmin London palasi takaisin Kaliforniaan ja alkoi työskennellä lehtimiehenä ja kirjailijana. Lyhyeksi jääneen elämänsä aikana Londonista tuli sekä rikas että kuuluisa Yukon-aiheisilla romaaneillaan, kuten ”Erämaan kutsu” (1903) ja ”Susikoira” (1906). Hän kuvasi sivilisoituneen maailman laidalla elävien elämää taisteluna elämästä ja kuolemasta. Omiin kokemuksiinsa perustuen, elämästä yhteiskunnan pohjalla, hän kirjoitti teoksensa ”Kadotuksen kansa” (1903) sekä dystopisen romaaninsa ”Rautakorko” (1908), joka käsittelee häikäilemättömien kapitalistien ja alas poljettujen ihmisten välistä taistelua. rnrnJack London on yksi maailman käännetyimmistä amerikkalaiskirjailijoista – joitakin hänen teoksistaan on käännetty 70 eri kielelle. Urallaan London kirjoitti yli 50 kaunokirjallista teosta, tietokirjoja, satoja novelleja sekä useita artikkeleita ja esseitä.
Show more