1900-luvun mies
Upcoming book

Audiobook & E-book: 3/17/2025

1900-luvun mies

Henrik Tikkanen – Vahvoja ja hentoja viivoja

Description of book

Monipuolisen taiteilijan jäljillä

Vuonna 2024 kirjailija, kuvittaja ja toimittaja Henrik Tikkasen syntymästä tulee kuluneeksi sata vuotta. Tikkanen tunnetaan parhaiten niin sanotusta Osoitesarjasta (1975–1982), joka lukeutuu autofiktiivisen kirjallisuuden klassikoihin. Lisäksi hän teki merkittävän journalistisen uran Hufvudstadsbladetin ja Helsingin Sanomien monipuolisena toimittajana ja kuvittajana.

Kirjallisuuteen ja niin sanottuihin käyttökuviin erikoistunut Ville Hänninen pohtii Tikkasen tuotannon, monipuolisten lähdeaineistojen ja moneen suuntaan sinkoilevien havaintojen kautta taiteilijaa tämän päivän näkökulmasta. Samalla hän tarkastelleeksi laajemmin jo historiaan haipunutta 1900-lukua. Esseiden teemat vaihtelevat alkoholikulttuurin muutoksista ja tunnustuskirjallisuudesta 1970–2020-lukujen kirjailija- ja mieskuvaan. Katse siirtyy ihmisestä maailmaan, ja takaisin. Vaikka usein tuntuu, ettei mikään muutu, kaikki muuttuu.

Kirjallisuuteen ja niin sanottuun käyttökuvaan erikoistunut Ville Hänninen (s. 1976) on tehnyt toistakymmentä tietokirjaa ja artikkeleja kymmeniin kirjoihin. Hänen aiempia teoksiaan ovat muun muassa Miten kirjani ovat syntyneet 6 (2023), Muuten se on mennyttä: kirjoituksia taiteista (2022), Kertova kuva: journalistisen kuvituksen keinoja ja mahdollisuuksia (2018) ja Keskipäivän miehiä: kuvia Suomen historiasta (2016). Teos Kirjan kasvot: sata vuotta suomalaisia kirjankansia (2017) sai Eliel Aspelin -palkinnon vuoden parhaasta taidekirjasta ja Suomen Taideyhdistyksen Vuoden taidekirja -palkinnon. Jussi Karjalaisen kanssa tehty Sarjatulta! Sota-ajan suomalaiset pilapiirrokset ja sarjakuvat oli Bonnierin Suuren Journalistipalkinnon ehdokkaana 2015.

AudiobookE-book

Finnish