Yrjänä Kailanen ja hänen poikansa
    
Luminen Suomi jää taakse, kun Yrjänä Kailanen ja Heikki Närkkiläinen perheineen hiihtävät kohti Ruotsin Värmlantia. Kaarle-herttua on luvannut alueelle muuttaville suomalaisille suojeluksensa. Uusi kotipaikka on tarpeen, sillä Kailanen on menettänyt talonsa vastikään päättyneessä nuijasodassa.

Matka tulisi kestämään arviolta kaksi viikkoa. Kailanen ja Närkkiläinen perheineen pysähtyvät tauolle. Lapset kääritään lampaannahkapeitteeseen, vaatimaton ruoka on voinokareella höystettyä vesivelliä.

Parempaa elämää on haettu aina. Gustaf Schröderin "Yrjänä Kailanen ja hänen poikansa" on kiinnostava romaani metsäsuomalaisten elämästä Ruotsissa. Romaani on saanut innoituksensa Schröderin metsäsuomalaisilta kuulemistaan tarinoista.
Gustaf Schröder (1824–1912) oli ruotsalainen metsästäjä ja kirjailija. Hän ystävystyi metsäsuomalaisten kanssa: metsästäjänä hän sai suomalaisten eränkävijöiden luottamuksen. Schröderin teos "Yrjänä Kailanen ja hänen poikansa" on tärkeä kuvaus metsäsuomalaisten elämästä Ruotsissa. Schröderiltä on suomennettu myös teos "Eräelämää suomalaismetsissä".
Show more