Katala kruununpalvelija rättäri pitää Pietolan isäntää otteessaan ja kiristää tältä itselleen niin taloa kuin Katri-tytärtä. Sitten saapuvat rivakat tukkilaiset pieneen kylään ja tahtovat kortteerin Pietolan talosta. Isäntä ei siedä tukkilaisia, mutta myöntyy, kun tukkilaisten päällysmies Turkka määrää tukkipojat kunnostamaan taloa.
Kosket kuohuvat, hongat humisevat ja kylän tytöt tanssivat. Turkka selvittää niin tukkisumat kuin petokset ja saa Pietolan isännän tyttären Katrin sydämen sykkimään. Lempi leiskuu myös torpparin tyttären Annin ja tukkilaisen Huotarin välillä, ja Renki Tolari ihastuu räväkkään kaupustelija-Maijaan. Seuraa suhdesoppaa, johon mahtuu juonitteluja ja kommelluksia.
Teuvo Pakkalan Tukkijoella-näytelmä aloitti tukkilaisromantiikan buumin, ja hupinäytelmä on filmatisoitu useaan otteeseen. Suosituin elokuvaversio on Roland af Hällströmin ohjaus vuodelta 1951. Kirjailija Teuvo Pakkala (1862–1925) tunnetaan erityisesti lasten elämää kuvaavista novelleista. Esikoisteos ”Lapsuuteni muistoja" julkaistiin vuonna 1885. Myöhemmin Pakkala työskenteli myös kustannustoimittajana Otavalla.
Show more