Buchcover für Don Diego Karlsson de la Rosas roman

Don Diego Karlsson de la Rosas roman

Buchbeschreibung

Det äventyrets Argentina som här skildras är det som Evert Taube själv upplevde i seklets början – den romantiska frihetens, passionsdramernas och de stora slätternas musikaliska och färgstarka värld. Vad Taube ger är ett sätt att leva, den fria artistens och gauchons stolta livsstil. Berättelsen har ett rikt mönster med många förgreningar, och Taube hanterar romanformen på ett mycket personligt sätt.

Don Diego Karlsson de la Rosa är en ung gaucho, ranchero, cirkusryttare, sjöman och äventyrare, en frisk romantiker och älskare av kvinnors skönhet. Hans far var den svenske sjökaptenen Karl Karlsson, också kallad Lejonmorr, hans mor en aristokratisk kreolska. Don Diegos liv är brokigt. När vi först möter honom sitter han i ett dystert argentinskt fängelse, häktad för mord på en cirkusdirektör. Senare dras han in i en vidlyftig grannfejd. Men det är kvinnorna och det fria gaucholivet som bildar själva ränningen i hans livs vävnad. Den vackra unga Moréna blir hans barndoms leksyster och hans ungdoms älskade. Men en oanad komplikation gör deras kärlek omöjlig. Det finns också andra unga kvinnor som dras till Don Diego, den förmögna grevinnan Térèse som blir hans beskyddarinna, en lindanserska som påstår att han är far till hennes barn, den aristokratiska Doña Beatrix de San Martin som är gift med en annan men älskar Don Diego.

Don Diego Karlsson de la Rosas roman andas Evert Taubes egen ungdomliga vitalitet, hans sinne för exotisk romantik och förmåga att fånga natur och människor. Dess berättarglädje är smittsam och kommer att ge Evert Taubes alla beundrare en uppfriskande läsupplevelse.
Autor oder AutorinEvert Taube

E-Book

Schwedisch