Buchcover für Karl XII

Karl XII

Tonåringen som satte en värld i brand

Buchbeschreibung

över 300 år har Karl XII märkliga livsgärning fascinerat omvärlden. Det blev den franske författaren Voltaire som skrev den första biografin över honom. Sedan dess har fler böcker publicerats om Karl XII än om någon annan svensk. I den här boken får vi lära känna människan bakom makten och myten.

Karl XII var den ende sonen till en inbunden och sträng, men ändå omtyckt härskare. Vid elva års ålder blev Karl moderlös, vid dryga fjorton faderlös och därmed kung. Vid femton års ålder förklarade riksdagen Karl XII myndig.

Sverige framstod som ett lätt byte med en tonåring på tronen. Danmark, Polen-Sachsen och Ryssland gjorde snart upp anfallsplaner som gick ut på att dela upp det stora svenska riket. År 1700 gick de till attack. Den artonårige Karl XII var tvungen att ta till vapen för att försvara det rike han ärvt.

Den 13 april år 1700 lämnade Karl XII Stockholm för att bege sig ut i fält. Han skulle aldrig mer återse sin huvudstad. Året därpå stod han som segrare, men valde att fortsätta krigen istället för att sluta fred.

Den karolinska armén var kanske dåtidens mest effektiva i Europa. Det allra viktigaste för stridsmoralen var att Karl XII själv alltid befann sig i främsta ledet och var ett föredöme för sina soldater. "Det är bara att gå på!" ropade kungen och soldaterna följde honom blint. År 1709 sårades Karl XII och kunde därför inte föra befälet i slaget vid Poltava, som blev det största svenska militära nederlaget någonsin.

Efter Karls XII:s död fann man i hans ficka medaljen med Gustav II Adolf som han alltid burit med sig. "Jag har alltid försökt leva som den store Gustav II Adolf", brukade han säga. "Jag hoppas en dag få dö som han. " Och så blev det. Karl XII är den siste europeiske kung som dog i på slagfältet. Med honom gick den svenska stormaktstiden i graven.

E-Book

Schwedisch