Buchcover für Katitzi

Katitzi

Buchbeschreibung

Katitzi växte upp i Sverige för inte alltför länge sedan, och var som vilket annat barn som helst. Hon kivades med sina syskon och lekte med sin hund, hon var snäll ibland och dum ibland precis som alla andra. Men trots att hon var som vem som helst så fick hon inte gå i skolan, inte bo i hus eller ens stanna särskilt länge på samma plats utan att bli bortkörd – bara för att hon var rom. Del ett i Katitzi-serien.

Katitzi-böckerna har älskats av generationer barnboksläsare och nu kommer de äntligen i nyutgåva, med nya illustrationer av Joanna Hellgren.

"Samtiden behöver Katitzi."

Hufvudstadsbladet

"Inte en dag för tidigt att Taikons folkbildande barn- och ungdomsböcker görs tillgängliga igen. Vi är trots allt en generation som med hennes böcker i bagaget har tillskansat oss lite mer kunskap om det förtryck som romer i Sverige har utsatts för i vår närhistoria."

Erika Hallhagen, Svenska Dagbladet

"Men framför allt är berättelsen om Katitzi en svåröverträffad bok att läsa högt för ett barn, för alla som vill börja prata om rasism och vad det egentligen betyder att vara människa."

Sandra Lindén, Vetlandaposten

"Mer högaktuella än så här blir knappast barnböcker trots att de är klassiker med fyrtio år på nacken."

Catarina Berglund, Kommunalarbetaren

"EU-migranternas närvaro i Sverige ger böckerna om Katitzi ny, akut relevans. Inga romer bodde utanför mitt fönster när jag läste om Katitzi som barn - då var böckerna verkligen berättelser från förr. Nu är de berättelser om vår vardag, om de människor som är närvarande i våra liv varje dag, och som få av oss vet hur vi ska förhålla oss till."

Martina Montelius, Expressen

"Boken är vackert formgiven och till ett estetiskt helhetsintryck bidrar Joanna Hellgren med finstämda tuschteckningar. Min slutsats blir en högläsningsbok som inte får saknas i något skolbibliotek."

Britt Jakobsson, Länstidningen

"Äntligen släpps böckerna om Katitzi av Katarina Taikon i nyutgåva! Väldigt efterlängtat. Det här är viktiga böcker om främlingsfientlighet och hur det kan vara att växa upp strax utanför samhället. Mer än någonsin, med dagens samhällsklimat, behövs den här typen av litteratur."

Beroende av böcker

"Min förhoppning är att Katitziböckerna blir klassläsning i skolorna, inte bara för att de är sorgliga, roliga och spännande, utan också för att de utgör en fantastisk utgångspunkt för att prata om samhällets orättvisor, om diskriminering och om de fattiga EU-migranter som de flesta barn i Sverige i dag ser regelbundet /.../ Kanske föds hos några barn också lusten att bli vår tids Katarina Taikon. Det är tyvärr ack så välbehövligt."

Eva Lotta Hultén, Göteborgsposten

"Katitzi, vi behöver dig!"

Bokdjungeln

"Katitzi ger röst åt de utsatta barnen."

Elin Viksten, TT Spektra

"Att möta Katitzi och hennes syskon igen, nu som vuxen, är egentligen en lika omtumlande läsupplevelse som då. Katarina Taikons språk, varsamt redigerat för moderna läsare, flyter som tidigare."

Eva Emmelin, Skånska Dagbladet

"Det är bra att de nu ges ut på nytt. De behövs. Kanske behövs de mer än någonsin?"

Lotta Gometz, Västervikstidningen

"Språkliga moderniseringar och nya illustrationer vill rikta utgåvan mot nutidens unga läsare, och är därför i linje med Katarina Taikons projekt: att påverka dem som fortfarande är mottagliga."

Malin Nauwerck, Flamman

"Böckerna om Katitzi är en del av det svenska kulturarvet och jag minns själv att jag läste dem med glädje som barn på 1980-talet."

Sofia Härén, Miljömagasinet

"Jag är idag glad att hela Umeåregionen läser Katitzi och jag hoppas att boken hamnar i de händer där den gör mest nytta."

Anna Holmström Degerman, Västerbottens-Kuriren

"Katitziserien är varm, rolig, full av upptåg och en rebellisk längtan efter rättvisa."

Marianne Ekenbjörn, Norrbottenskuriren

"Böckerna om Katitzi är utmärkta högläsning som ger möjlighet att prata om hur det var och hur det är."

Dag Hedberg, VLT

Böckerna om Katitzi känns kanske mer angelägna än någonsin. Vi måste hitta ett språk för att tala med våra barn om det här, för att synliggöra orättvisorna. Katarina Taikon ger oss en osentimental och humanistisk ingång

Marie Pettersson, Sydsvenskan