Berättelser för folket

Berättelser för folket

Description of book

Leo Tolstoj, den legendariska ryska författaren bakom de episka verken »Krig och Fred« och »Anna Karenina«, är även känd för sina förtrollande noveller. I denna novellsamling får läsaren möjlighet att utforska några av hans personliga favoritverk, som »Fången i Kaukasus« och »Gud ser sanningen, men hastar inte att yppa den«.

I »Fången i Kaukasus« blir två soldater kidnappade av rivaler och försöker fly. Tolstoj lyckas fånga både det vackra och farliga i den kaukasiska naturen samtidigt som han utforskar de kulturella krockarna mellan de inlåsta fångarna och deras fångvaktare. »Gud ser sanningen, men hastar inte att yppa den« följer en felaktigt dömd man, Makar, som avtjänar ett långt fängelsestraff för ett brott han inte begått. Berättelsen är en gripande meditation över förlåtelsens kraft och den gudomliga rättvisans vägar.

I dessa och samlingens andra noveller visar Tolstoj på sin mästerliga förmåga att skildra hela det mänskliga känslospannet och utforskar samtidigt medkänsla, förlåtelse och den mänskliga andens styrka.

I översättning av Ellen Wester.

LEO TOLSTOJ [1828–1910] är en av de största prosaförfattarna på det ryska språket och en av de mest inflytelserika i hela världslitteraturen. De mest berömda verken är romanerna Krig & fred och Anna Karenina. Leo Tolstoj var kristen anarkist, anarkopacifist och hängiven vegetarian.

Author.Leo Tolstoj

E-book

Swedish