Liljor i Saron : (kanske inte en roman)

Liljor i Saron : (kanske inte en roman)

Description of book

En medelålders man, Jerk Dandelin, ser tillbaka på några oförglömliga somrar vilka han som helt ung man tillbringat på ett gammalt romantiskt och vildvuxet ställe i det småländska kustbandet. Täta, hemlighetsfulla skogar med klart speglande skogstjärnar, leende ängar och lövskogsdungar bildar den fagra ramen omkring den originella familjen Godes liv långt på sidan om världens buller och gny.

Saron kallas trakten för sin skönhets skull och i dess mark spirar två liljor av sällsynt slag. Mellan trädgårdens täta syrenhäckar eller på ensliga slingrande skogsstigar kan man skymta den skygga och stolt otillgängliga Gunilla, ett halvvilt och undanglidande väsen, helt uppgående i sin egen fantasivärld, som är uppfylld av drömmar om den romantiska kärleken. Och inne i huset vandrar rastlöst från syssla till syssla Isabella, en redan mogen kvinna, fylld av tung sinnlighet, ”en gåtfull tomhet omkring ingenting”.

Båda dessa kvinnor, halvt verkliga, halvt mytiska naturväsen, utövar i tur och ordning sin lockelse på Jerks ungdom och symboliserar två olika stadier på hans väg mot mognad och frigörelse.

Liljor i Saron utkom första gången 1952 och är den andra romanen i Walter Ljungquists Jerk Dandelin-svit.

E-book

Swedish

What other people think

Reviews of Liljor i Saron : (kanske inte en roman)