Rovasti Huuskosen petomainen miespalvelija

Rovasti Huuskosen petomainen miespalvelija

Description of book

Rovastin ja karhun villi maailmanvalloitus.

Rovasti Oskari Huuskosen pitämä vihkitoimitus Nummenpään hirsikirkossa

keskeytyy ikävästi: kylän pitokokki ja häntä tavoitellut emokarhu hiiltyvät korkeajännitepylväässä.

Pitokokin pihakuusessa vikisee kaksi orpoa karhunpentua. Toinen löytää kotinsa Ähtärin eläinpuistosta, mutta toinen saa kodin rovasti Huuskosen majasta. Nummenpään seurakuntalaiset näet haluavat tällä merkillisellä 50-vuotislahjalla näpäyttää tulisilla saarnoilla laumaansa ruoskivaa rovastia.

Mutta rovasti tykästyy Perhanaksi ristittyyn nalleensa. Kriisiin suistuvalla miehellä on lopulta karhu, mutta ei vaimoa, kotia eikä työpaikkaa. Alkaa yhteinen vaellus. Oskarin opissa kontio pian hallitsee yhtä hyvin uskonnolliset rituaalit kuin kodin askareet ja tanssin askeleet.

Rovasti ja karhu pärjäävät kuin veljekset, vaikka maailma villitsee Perhanasta itse Perkeleen.

Karhunkierros valloittaa lukijat Vampulasta Välimerelle, Kyprokselta Kälmitunturille. Kierroksellaan rovasti Oskari Huuskonen ja Perhana-karhu ylittävät rajoja, rikkovat ennätyksiä ja jättävät lähtemättömiä muistoja.

Arto Paasilinna (1942–2018) julkaisi kolmekymmentäviisi romaania ja lukuisia muita teoksia. Hänen tunnetuimpia romaaneitaan ovat Jäniksen vuosi, Ulvova mylläri ja Hurmaava joukkoitsemurha. Paasilinnan tuotantoa on käännetty yli 40 kielelle.