Yli tuulen ja sään

Yli tuulen ja sään

Description of book

Jännittävä, väkevä romaani levottomasta ajasta, rakkaudesta, petoksista ja menneisyyden mustista varjoista.

Rintamalta kotiutuvalla Aulis Kurtilla on kolme naista: vaimo, rakastajatar ja tytär. Sotavangin surmannut vävy yllyttää häntä utelemaan tyttäreltään, onko Manfredin linnassa kultaiset tornit. Kuka on Manfred ja missä on kultatorninen linna?

Miksi Auliksen moottoriveneen pohjalla loiskuu punainen pilssivesi ja hytin seinässä on luodin reikä, kun Felix Tihinen palauttaa veneen Aulikselle Ruotsin-matkansa jälkeen? Entä keitä ovat kylmäkatseiset, rintamavänrikin näköiset siviilimiehet, jotka hautaavat aseita Perämeren saareen? Nouseeko kalikalla tuuperrettu punikkinainen olkien alta vielä vuosien jälkeen häiritsemään Neuvostoliitosta Suomeen paennutta perhettä? Aulis Kurtin syksy 1944 on täynnä piinaavia kysymyksiä.

Kun meri kiskoo itseään jäähän, Aulis varustaa perheensä pakomatkalle Pohjanlahden yli. Edessä on kuitenkin vielä koettelemuksista vaikein: hänen on voitettava merikarttaan merkitsemätön kari, joka repii auki laivoja ja ihmisiä.

Joni Skiftesvik (s. 1948) on julkaissut tuotteliaasti novelleja, romaaneja, elämäkertoja ja tietokirjoja. Esikoisteos Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja (1983) voitti J. H. Erkon palkinnon. Sen jälkeen hänet on palkittu useasti. Kolmesti hän on ollut Finlandia-ehdokkaana ja Pro Finlandia-mitalin hän sai 2005. Vuonna 2016 hän sai Runberg-palkinnon omaelämäkerrallisesta romaanistaan Valkoinen Toyota vei vaimoni.

Skiftesvik on kirjoittanut myös näytelmiä, kuunnelmia ja käsikirjoituksia elokuviin, joista kulttielokuva Katsastus (1988) on tunnetuimpia. Hänen kerronnalleen on ominaista napakka dialogi, iskevät sanonnat ja elokuvalliset leikkaukset, aiheista läheisimpiä ovat lähihistoria, merenkulku sekä isän ja lapsen välinen suhde. Hän kuvaa tavallisia ihmisiä lämpimän humoristisesti ja myötäeläen.