Coronacast 2

Coronacast 2

Aanpassen aan een nieuwe werkelijkheid

Description of book

In april 2020 leeft Nederland onder een streng regime vanwege het coronavirus. Peter de Ruiter legt vast hoe mensen reageren. Dit is de tweede aflevering van de Coronacast, met de delen 5 tot en met 8.



5 Verbondenheid



Een overlever die als superwoman aan de slag wil, een beller naar eenzame ouderen die een intieme vraag krijgt en een man die het coronavirus ziet als een mogelijk gezonde uitdunning van de wereldbevolking: het zijn slechts drie van vele beleveningsverhalen die de Coronafoon registreert in een welvarende Haagse buurt, waar inmiddels het 'nieuwe normaal' lijkt te zijn ingevoerd in de vorm van koffie uit kartonnen bekertjes die bij gebrek aan een terras op zaterdagochtend wordt genuttigd gezeten op het openbaar straatmeubilair, terwijl de wijkbewoners zich laten verwarmen door het prille zonnetje van het ontluikende voorjaar. Thema: op zoek naar verbondenheid.



6 Liefde in tijden van corona



Het coronavirus stelt geliefden in spe voor een dilemma. Houd je afstand of laat je je gaan? In de literatuur wordt in tijden van een epidemie de liefde bedreven met ware doodsverachting. Is dit een afspiegeling van de werkelijkheid? Bij een gay brengt het virus aids in herinnering. Maar kun je ook gevoelsmatig door het coronavirus worden getroffen, bijvoorbeeld als je zelf Corona heet? Daar past alleen een mooie liefdesbrief op, of een eigen versie van de song My Sharona: Mijn Corona!



7 Ontsnappen aan de werkelijkheid



Het coronavirus raakt ons allemaal. Het is vrijwel voortdurend in onze gedachten. Met een beer voor het raam proberen we de onschuld terug te vinden. We vergeten onszelf en de wereld met het luisteren naar en het spelen van muziek, door het eten van bepaalde paddenstoelen, door boeken te lezen, met opruimen en klussen, in virtual reality, met het luisteren naar podcasts of gewoon door een jaar te gaan slapen. Wake me up when it's gone!



8 Een tijd voor nieuwe dingen



De coronacrisis schept een nieuwe werkelijkheid en daar horen nieuwe dingen bij. Daklozen worden tijdelijk gehuisvest in hotels, we verenen onze krachten voor de gemeenschap en we beginnen een moestuintje op het balkon om een voedselcrisis voor te zijn. In Amsterdam videovergaderen singles over het gebrek aan connectie. Iedereen mag meekijken. Corona geeft ook rust en leidt tot reflectie. De volgende vraag is: in welke nieuwe wereld willen we straks wakker worden?



9 Coronacast live: Coronarede dr. Helmut Scheimpflug, Denker der Aarde



Een rechtstreeks verslag van de Coronarede van dr. Helmut Scheimpflug, Denker der Aarde. "Het virus houdt ons een spiegel voor"

What other people think

Reviews of Coronacast 2