Hansan : ett handelsimperiums uppgång och fall
Upcoming book

Audiobook & E-book: 9/2/2024

Hansan : ett handelsimperiums uppgång och fall

Description of book

Dick Harrisons Hansan är den första djuplodande boken på svenska om det mäktiga medeltida handelsförbundet. På 1100- och 1200-talen slöt sig tyska köpmän samman i gillen som kom att utgöra grunden till Hansan. Under de följande århundradena växte organisationen i makt och inflytande för att i början av 1400-talet dominera över nästan all kommersiell verksamhet i Nord- och Östersjöområdet. Hansan var ett huvudsakligen fredligt nätverk i en tid då internationell samverkan enligt dagens modell inte existerade. Inom hansakulturen förenades tegelstensgotik, sillsaltning och skeppskonstruktion med köpmannastolthet, blockadpolitik och sjörövarjakt.

Stora delar av norra Europa ingick i det hanseatiska kulturområdet, och det tyska inflytandet gör sig än idag påmint i städer som Stockholm, Bergen och Visby. Men blomstringen följdes av förfall när nya stater och affärsmän utmanade organisationen under renässanseran. Hansan upphörde successivt att fungera på 1600-talet. I modern tid har dess gränsöverskridande nätverksagerande fått förnyad aktualitet, och många har dragit paralleller till EU.

Hansan är Dick Harrisons magnum opus – här skildrar han som en av landets stora folkbildare Hansans bakgrund, uppgång och fall kryddat med spännande djupdykningar i städers och människors öden.

AudiobookE-book

Swedish