Buchcover für Dagbok från östfronten : en tysk soldats liv och död

Dagbok från östfronten : en tysk soldats liv och död

Buchbeschreibung

»Ett ovärderligt källmaterial ... Boken är utmärkt och en omtumlande läsning. Genom detta vittnesmål får vi en stark bild av krigets skoningslösa villkor för en soldat.« Bibliotekstjänst
Dramatisk ögonvittnesskildring från andra världskriget!
Hans Roths krigsdagböcker låg under flera decennier undangömda på en vind. När barnbarnen fann dem avslöjades en skakande beskrivning av en pansarvärnssoldats brutala vardag vid fronten.
Hans Roth började skriva dagbok tio dagar innan starten av operation Barbarossa, Nazitysklands invasion av Sovjetunionen. Genom hans unika ögonvittnesskildringar får vi en levande och oförglömlig bild av krigets skoningslösa villkor. Som Panzerjäger på östfronten upplevde han flera stora slag och bevittnade katastrofala händelser såsom en massaker av civila.
Hans Roth rapporterades saknad i strid sommaren 1944.
Hans Roth tillhörde 299. infanteridivisionen. Förbandet, som ingick i tyska 6. armén, kom att vara i händelsernas centrum på den södra delen av östfronten under 1941 och 1942.
När Hitler kom till makten var Hans Roth redan 21 år. Han var därför aldrig med i Hitler-Jugend, utan har istället vuxit upp under Weimarrepubliken. Hans Roth var drygt trettio år när han blev uttagen till tjänst i tyska armén. Dessförinnan arbetade han som innehavare av en framgångsrik byrå för grafisk formgivning i centrala Frankfurt. Han var gift och hade en liten dotter.
Hans Roths berättelser från kriget är inget hjälteepos utan en berättelse om en tysk man som försöker överleva ett brutalt krig. Han samlade sina intryck och upplevelser i tre dagböcker som hans barnbarn sedan fick tillgång till och valde att publicera.
Autor oder AutorinHans Roth

E-Book

Schwedisch