Buchcover für Drakens ö

Drakens ö

Buchbeschreibung

Gula Huset (Matildas, Mollys och Pelles hem) brinner ned till grunden, en verk utfört av den ondskefulle Ragnar Surteson. En hämnd för att ta igen det nederlag han led i boken Johannesnatten (1992). Och därmed är Matilda, nu 15 år, Molly och Pelle återigen indragna i kampen som utspelar sig i gränslandet mellan verkligheten och mytens värld.

En familj möter sina rötter

På flykt undan Surteson och på jakt efter en plats där de kan starta om på nytt åker de till en liten by. Där möter de Kaia, som ägnar sig att odla örter, torka växter, tillverka honung... De flyttar in i ett omodernt förfallet torp. Matilda känner att det är något speciellt med Kaia. Men hon vantrivs ändå och längtar efter bästisen Erika. Molly, Pelle och Kaia köper ett litet islandsto till henne. Med hästens ankomst börjar Matilda finna sig till rätta. Det visar sig också så småningom att Kaia är hennes mormor, något som Molly, Matildas mamma, har velat förtränga efter uppslitande konflikter när hon var ung.

Till pingst blir det äntligen av ¿ det efterlängtade besöket av Erika och hennes häst Guldfaxe. De har planerat en ridtur med övernattning i tält och de ska besöka det mytomspunna slottet Soviro. Där stöter de ihop med två killar, Jonatan och Viktor. Jonatan, som är lite tystlåten och drömmande, och Matilda finner varandra. Jonatan berättar att draken i sjön är hans vän. Men Erika är sig inte lik. Inte alls. Hon vill inte ens kännas vid vad de upplevde under Johannesnatten för två år sedan. Och Matilda som känner på sig att hon nu behövs igen ¿ kan hon lita på Erika?

Jonatans pappa har ekonomiska problem ¿ skörden förra året var usel så cidertillverkningen och bageriet med de beryktade äppelknytena går dåligt. Jonatan vet att det vilar på honom att försöka göra något åt saken. Till sin hjälp har någon skickat Matilda, det känner han tydligt. Tillsammans ska de rädda äppellunden och slottet Soviro. Men vem är det som egentligen står bakom hoten? Kan Matilda även den här gången räkna med hjälp av gudarna och deras myter?

En modern, svensk fantasy

Detta är något så unikt som en fantasyroman i modern svensk miljö, som är uppbyggd kring den nordiska mytologin. Det är Freja och hennes katter, det är bäckahäst och modergudinna ¿ Matilda är återigen indragen i en kamp med en myt. Berättelsen har en tilltalande poetisk ton och författaren utnyttjar skickligt glidningen mellan olika verkligheter. Till skillnad från många andra fantasyromaner är Drakens ö härligt fast förankrad i verkligheten. Matilda är en sympatisk bekantskap, som växer genom det hon får uppleva och vara med att påverka.