Buchcover für Jääkärin päiväkirja

Jääkärin päiväkirja

Buchbeschreibung

Tositapahtumiin perustuva kuvaus suomalaisten jääkärien kokemuksista maailmalla.

Kun paikallinen opettaja kuulee venäläisen keisarihymnin sävelet Rauman satamakaupungissa, hän jähmettyy paikoilleen. Onko Venäjä vallannut alaa jo niin paljon, että se nielee pienen Suomen kansan kokonaan? Suomalaismiehiä on kaikessa hiljaisuudessa kulkenut rajan yli Saksaan taistelemaan. Opettaja liittyy vuonna 1915 heidän joukkoonsa sotilaskoulutukseen ja kirjaa samalla teräviä havaintoja sodasta päiväkirjaansa. Saksan itärintamalla taistellaan, mutta myös sotilaiden välillä on erilaisia kansallisuuksiin ja sotilasasemiin liittyviä jännitteitä. Kaikkineen käynnissä on vivahteikas ja julma peli, jota suomalainen jääkäri voi seurata aitiopaikalta.

Jääkärimarssin sanat kirjoittaneen Heikki Nurmion teos on elävä kuvaus jääkärien koti-ikävästä, harjoitusleireistä ja taisteluista rintamalla. Nurmio on koostanut romaanimuotoisen teoksen osin omien ensimmäisen maailmansodan aikaisten päiväkirjaotteidensa perusteella.

Heikki Nurmio (1887–1947) oli sotahistorioitsija ja kirjailija, joka käytti myös salanimeä Aarne Mustasalo. Ennen sotaa Nurmio työskenteli opettajana, mutta myöhemmin hän tuli tunnetuksi jääkärinä sekä Jääkärimarssin sanojen kirjoittajana. Sodan jälkeen Nurmio toimi muun muassa Kadettikoulun johtajana.