Mammuten

Mammuten

Efterlämnade handlingar

Buchbeschreibung

Den som trodde att han, hon och hen visste allt om Jörn Donner misstog sig grundligt. Nu tar Fredrik Kock nackgrepp på Finlands mest legendariska man efter Mannerheim och Kekkonen och visar honom i helfigur. På tusen sidor visas hans tusen sidor: en barndom i rejäl borgerlig miljö, en pojkdom som tyskvänlig (här liknar han ännu sin omgivning), ungdomen som skol- och vänsterrebell, den intellektuella nyfikenheten som snabbt för in honom i skrivandet och vänskapen med andra skrivande, äktenskap med en ung kvinna från Österbotten, två barn och ett familjeliv som passar honom illa. Han gör som alltid, flyr in i arbete och resor som genererar mer arbete och resor, framför allt i Tyskland och Östeuropa som han sedan skriver legendariska böcker om.

Arbete också i Sverige, bland annat i form av chefskap för Svenska Filminstitutet. Äktenskap med Jeanette Bonnier. Mer resande.

Filmer, romaner, konkurshot. Jörn Donner har varit med om dem alla. Han försöker och lyckas periodvis förena ett liv som riksdagsledamot, affärsman, filmregissör och filmproducent, författare, kolumnist och under sina senare år också som familjefar.

Mammutens tusen sidor innehåller allt från impressionistiska dagboksanteckningar till längre essäer kring Mellanöstern, Östeuropa och usa. På tusen sidor ryms många människor: från Olof Palme, Ingmar Bergman och Harry Schein till Kari Kairamo, Armi Ratia och Martti Ahtisaari. Från Simone de Beauvoir till den egna familjen.

Mammutens sista "bok" är en bildberättelse med fotografier främst ur Jörn Donners eget arkiv.
Autor oder AutorinJörn Donner