Buchcover für Saturnus tecken

Saturnus tecken

Buchbeschreibung

Stormaktstiden: en tid av erövring och expansion, en nymornad nationalstat som går in i krig på utmattande krig. Rövade rikedomar och överflöd för hovet, en svältande befolkning i ett land med medeltida drag, där oknytt och troll fortfarande befolkar skogarna.

Mitt i detta står kanslern Axel Oxenstierna. Han är en slug man: en karriärist, krigsivrare och maktspelare. Samtidigt märkligt modern. Vem var han egentligen, adelsmannen som överlevde Linköpings blodbad 1600, som förlorade flera barn i sjukdomar, som arbetade, arbetade, arbetade?

Ulrika Kärnborgs roman ställer mannen Axel, »Oxpannan«, i centrum. Av Gustav II Adolf får han uppdraget att hämta hem prinsessan Maria Eleonora av Brandenburg. Giftermålet ska bli det perifera Sveriges biljett till den internationella arenan. Men drottningen är en person med en stark vilja och rivaliteten mellan henne och Oxenstierna om kungens gunst blir allt hårdare. Samtidigt följer vi dvärgen Lisbeta som blir Maria Eleonoras förtrogna.

"Saturnus tecken" är en romanfantasi om den man som la fundamentet till nationen Sverige, och samtidigt en suggestiv och brutal skildring av en brytningstid.

Våren 2018 utkommer "Lejonburen", den andra delen i Ulrika Kärnborgs romandiptyk om stormaktstiden.

Ulrika Kärnborg är författare, dramatiker och samhällsdebattör. Efter många år som journalist och kritiker romandebuterade hon med "Myrrha" 2008. Hon har också skrivit flera fackböcker.

Ulrika Kärnborgs prosa är både suggestiv och stilsäker // Jag ser fram emot den planerade uppföljaren, där drottning Kristina lär äntra scenen.
Jenny Högström, Expressen

Vi ser ut att ha en svensk Hilary Mantel på gång, en författare som förmår att tränga bakom en knastrig eller panegyrisk historieskrivning och ge liv åt gestalter ur det förgångna. // Saturnus tecken är en välskriven och mångfacetterad berättelse om mäktiga män, som offrar allt för sin stora uppgift och om deras mer eller mindre maktlösa kvinnor.
Sven Nyberg, Norrbottens-Kuriren

Snart är jag som läsare helt förlorad och sträckläser romanen med bara kortare pauser, helt uppslukad av en fiktion som känns mera verklig än något jag läst på länge
Björn Sandmark, Dala-Demokraten

så vibrerande och äkta att jag trillar rakt ner i 1600-talet utan filter.
Oline Stig, Tidningen Vi

"Saturnus tecken är tveklöst ett gediget stycke historisk roman. Tiden får kropp i mustiga miljöskildringar och maktmanipulationerna blottas med eleganta snitt.
Ann Lingebrandt, Sydsvenskan

Ulrika Kärnborgs språk är värt en särskilt eloge. Med den stundvis arkaiserande stilen, drastiska formuleringar och de med exakt känsla mättade bilderna.
Bo-Ingvar Kollberg, Upsala Nya Tidning

Ulrika Kärnborg har hittat sin nisch och om Hilary Mantels framgångar säger någonting, kan man spå att Saturnus tecken kommer att ligga på många nattduksbord framöver.
Kristian Ekenberg, Gefle dagblad

intima scener färgas in i en stor väv, och avgörande politiska skeenden beskärs från storvulenhet ner till skitig och blodig vardag.
Carl Erland Andersson, Göteborgs-Posten

HörbuchE-Book

Schwedisch