Stjärnlösa nätter

Bedømmelse 4.1
5 timer 49 min
160 Sider
Stjärnlösa nätter-trilogin
bookCoverFor

Om bogen

EXTRA! Författarintervju - Storyn bakom boken!

Stjärnlösa nätter är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàr ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld.

Stjärnlösa nätter handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fniss och förebråelser. Amàr är först väldigt glad att återse sin jämnåriga kusin Amina. Men får en chock när det står klart att hans far över hans huvud bestämt att de ska gifta sig.

Amàr klarar inte trycket från släkten och går med på giftermålet, men ångrar sig. Då utbryter det verkliga helvetet.

Arkan Asaad skriver ogarderat, charmigt, väldigt kul och väldigt sorgligt. I Stjärnlösa nätter får vi för första gången ta del av en hederskultur från en ung mans synvinkel.

”Vore jag svensklärare på jakt efter skönlitteratur att sätta i händerna på tonårskillar som aldrig läser, då skulle jag pröva Arkan Asaads ”Stjärnlösa nätter”. Den är så spikrakt och enkelt skriven att jag drar i mig den på en enda inandning. Jag varken kan eller vill sluta läsa fast det gör ont.” Sydsvenskan

Stark historia får Arkan Asaads debut att leva DN

”... han har ett eget, levande språk och en verkligt bra berättelse, det räcker långt.” Ingrid Elam

Angelägen roman om rätten att välja sitt liv SvD

klaustrofobiskt spännande - och angelägen Tidningen VI

Forfatter(e):

Oplæser(e):

Format:

E-bog
Lydbog

Del:

1

Tid Lydbog:

5 timer 49 min

Sider E-bog:

160

Sprog:

Svensk

Udgivet:

2.12.2011

Forlag Lydbog:

A Nice Noise

ISBN Lydbog:

9789186719302

Forlag E-bog:

Norstedts

ISBN E-bog:

9789113036311