Bogomslag for De tre mot Petrograd : romantiserad skildring från 1919

De tre mot Petrograd : romantiserad skildring från 1919

Om bogen

Ångfartyget Carl von Linné går på traden Stockholm – Reval. Året är 1919. Första världskriget är slut men runt Östersjön härskar ingalunda fred. I Ryssland rasar inbördeskrig efter revolutionen och general Judenitjs arme står i Baltikum, nästan framme i Petrograds förstäder. Arméer och frikårer bekämpar varandra runt om i Estland och Lettland, goda och dåliga valutor flyter åt alla håll, äventyrare och agenter samlas i de baltiska städerna.

Med Carl von Linné ångar tre vänner mot nya äventyr: gulaschbaronen Fredrik, Fritz, fotograf på Idrottsbladet, och berättaren, en ung tullman, som lyckligt överlevt de dramatiska händelserna i "De tre från Haparanda", en av Jolos mest lästa böcker. De tre är ute på ett hemligt uppdrag, skickade av en bisarr man i Stockholms polishus. De vandrar under jorden i Reval, dricker te med grevar och baroner, råkar mitt in i stridslinjerna, skuggar en jättelik bedragare med två ansikten, bor på badhotell i Hungerburg, på hotell Astoria i det belägrade Petrograd och i Tjekans fängelse. De rusar fram i bil på Finska Vikens is medan strålkastarna spelar från Kronstadt.

Den förslagne, Lucky von Tiesenhausen, den dubiöse majoren Castelli, den förrymde predikanten Jeriko och inte minst den vackra grevinnan Irmelin är några av de många mystiska personer som möter våra vänner på deras hårresande, muntra och roande bravader.

E-bog

Svensk