Årsringen

Årsringen

Tietoa kirjasta

Årsringen utspelar sig i en liten jämtländsk by i början av 40-talet och vi får följa en familj genom ett år – Signe och Johan och deras småflickor Gunilla och Ulla-Karin. Johan arbetar vid järnvägen och Signe delar de övriga kvinnornas vardag med man och barn. Det är ett slitsamt liv, inte direkt fattigt men heller inget överflöd.

Ute i stora världen är det krig, man talar beundrande om de tappra finnarnas kamp mot ryssen. Tyskarnas börjar komma hotfullt nära. För människorna i byn betyder kriget ransoneringskuponger och mörkläggningsgardiner. Den politiska diskussionen bland männen får nytt liv.

Signe har sina barn att ta hand om, korna skall skötas och varje årstid kommer med sin syssla. Stortvätten på senvintern i isande vatten, baket inför sommaren, vårstädningen som tar veckor. Mitt i den jämtländska sommaren har hon höbärgningen som nästan knäcker henne, och snart är det dags för bärplockning, ta upp potatis, slakta, laga julmaten och så städningen. Årsring läggs till årsring.Ing-Marie Eriksson skildrar ett liv fyllt av omänskligt slit men också av lojalitet, bygemenskap och överlevnadskonst. En berättelse som trollbinder läsaren inte minst genom sin detaljrikedom och närhet i skildringen av de vardagliga sysslorna.

E-kirja

ruotsi