Kirjankansi teokselle Glädjestranden

Glädjestranden

Tietoa kirjasta

Lilla Tora har sagor i huvudet och leken i kroppen, hon har en mor och en far som älskar henne högt och en pojkmorbror att leka med på familjens arrendegård i Bohusläns kustband. När pappa sjökaptenen är hemma täljer han vackra saker åt sin dotter och ger henne hela världen. Han kan göra det, för till och med solen gör som han vill. Men en vinter kommer han inte hem från havet och det blir tyst i huset.

Någonstans ifrån kommer Frank för att hjälpa till med gården tills morbror Arvid är tillräckligt gammal. Han gifter sig med Toras mor. Men plötsligt en dag när Tora är tio ligger modern död med ett dödfött barn bredvid sig. Kvar på gården blir Tora med två män som är olika som två människor kan bli: Frank och Arvid. Den ene sliter för att förbättra gården och få respekt från dem som fått anseendet med födseln, den andre smiter helst till friheten och fantasin. Och Tora slits mellan dem. Det som först är ömsesidig antipati mellan Frank och Tora blir arbetsgemenskap och kanske något mer.

Ellen Mattson har många gånger prisats för sin förmåga att skildra kluvna känslor och oklara förhållanden. Här berättar hon både om samvaron mellan människor som lever tillsammans utan att ha valt varandra och om arbetet på en kustgård i början av 1800-talet.

Frank går före med lien, Tora går efter bland trotjänare och tjänstefolk och binder rågen, traktens bönder går på vargjakt och inhyrda båtbyggare spikar bord på spanten till Franks nya skuta.

Ellen Mattson har skapat gestalter som stannar i minnet. Hon frammanar dem och deras värld i korta bilder på ett språk som hon behandlar likadant som Toras pappa behandlar solen: det gör som hon vill.x
Kirjailija.Ellen Mattson

E-kirja

ruotsi