I byarna vid gränsen

I byarna vid gränsen

Tietoa kirjasta

När Anitas farbror Mario dör följer hon hans sista önskan om att söka sig bort från cirkuslivet och till den trygga bondegemenskapen. Med sig tar hon den grårufsiga hunden Jerry och ett spädbarn hon anförtrotts av en döende väninna. En helgdagsafton anländer hon till byn Högda och den förnäma gården Vallen. Högda och de närliggande byarna Dalen och Risbäcken är som en liten värld för sig, avskild från yttervärlden och mitt i det stora skogsbältet mot den norska gränsen.

Redan från början står det klart för Anita att det inte är lätt att vara en utböling i Högda. Hon är mörk, kortväxt och späd och ser inte alls ut som en typisk piga – till mor Kerstis stora missnöje. Men Anita lär sig vardagssysslorna snabbt och hon delar storbonden Gunnar intresse för hästarna på gården. Kommer Anita kunna trotsa bygdens fördomar och traditioner, och kan hon finna lyckan trots sitt mörka förflutna?

I byarna vid gränsen utkom för första gången 1935. Året därpå utkom även Ödesväven – den första delen i serien om Anita och Hjalmar – som skildrar en snarlik men alternativ version av Anitas livsöde.

Sigge Stark var Sveriges mest lästa författare. Med en rekordproduktion på över 100 romaner och otaliga noveller har hon trollbundit generationer av svenska läsare i alla åldrar. Hennes böcker kännetecknas av kärlek, förvecklingar och dramatik, men är också skildringar av människors tillvaro under flera decennier. Bakom pseudonymen Sigge Stark fanns författaren och djurälskaren Signe Björnberg (1896–1964).

Kirjailija.Sigge Stark

E-kirja

ruotsi

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle I byarna vid gränsen

Arvioita ei ole vielä tarpeeksi monta