Större trygghet aldrig fanns

Arvostelu 3.9
10h 1min
231 Sivua
bookCoverFor

Tietoa kirjasta

För femtio år sedan hörde jag talas om en svensk som blivit skjuten på en flygplats i Tyskland. Han hette John Löwenskjöld och sades vara generalsekreterare för International Life Assurance Company, ett försäkringsbolag som beskrevs som något utöver de vanliga, med heltäckande åtaganden och garantier om ett långt och lyckligt liv för sina kunder. Ett liv i fullständig trygghet.

Såväl mordet, offret och försäkringsbolaget var fiktiva inslag i en konstutställning av Björn Lövin. Så realistiskt och trovärdigt gestaltat att det hela blivit en modern myt. Värd att tolka och begrunda.

Vad gick Löwenskjölds visioner ut på? Vilket är priset för den trygghet han utlovade? Går det att försäkra sig mot all tänkbar olycka utan att skapa nya former av elände? Och framförallt: varför blev den gåtfulle Löwenskjöld skjuten?

Efter närmare femtio år är mordet fortfarande olöst. Och många frågor obesvarade. Den här boken handlar om en man som försöker besvara dessa frågor. Han är uppvuxen i en familj som tagit del av ILAC:s förmåner. Han vet vad det handlar om.

Men jag vet inte vad hans tillvaro liknar. Ett paradis eller ett helvete? Eller helt enkelt bara livet i en liten ort någonstans i Sverige? Här och nu.

Klas Östergren

Kirjailija(t):

Lukija(t):

Muoto:

Äänikirjan kesto:

10h 1min

Sivua:

231

Kielet:

ruotsi

Julkaistu:

30.9.2022

Äänikirjan kustantaja:

Bokförlaget Polaris

ISBN Äänikirja:

9789177957898

E-kirjan kustantaja:

Bokförlaget Polaris

ISBN e-kirja:

9789177957904