Vit död

Arvostelu 3.9
7h 7min
199 Sivua
Hulda Hermannsdóttir
bookCoverFor

Tietoa kirjasta

»Ragnar Jónasson behärskar nordic noir-genren till fullo.« Financial Times

Fjärde boken i den bästsäljande Hulda Hermannsdóttir-serien

1983. Ett gammalt sjukhus i Akureyri på norra Island, tidigare använt som tuberkulossanatorium. En morgon hittas den äldre sjuksköterskan Yrsa brutalt mördad på sitt kontor, med två fingrar avskurna. Kriminalinspektör Hulda Hermannsdóttir och en överordnad kollega, Sverrir, skickas dit för att utreda fallet. Det finns fyra misstänkta, varav en är huvudläkaren Fridjon. Men mindre än en vecka efter det första mordet hittas även Fridjon död, till synes efter ett fall från en balkong. Sverrir bedömer det som självmord.

2012. Helgi Reykdal är en ung polis som pluggat kriminologi i England och nu ska fullborda sin avhandling om de olösta morden i Akureyri. Han har också erbjudits ett jobb på Reykjavik-polisen - den tjänst Hulda Hermannsdóttir just är på väg att pensioneras från. Under avhandlingsarbetet träffar Helgi de misstänkta från 1983, även om alla inte är beredda att prata om fallet. När en av dem, Tinna, hittas mördad i sin säng bestämmer sig Helgi för att tacka ja till jobbet på polisen. Han är nu fast besluten att till sist lösa det 30 år gamla mysteriet med sjukhusmorden i Akureyri.

RAGNAR JÓNASSON [f. 1976] är det senaste stora stjärnskottet inom den isländska kriminallitteraturen, internationellt hyllad som en av de främsta nya »Nordic noir«-författarna. Mörkret, den första boken om Hulda Hermannsdóttir, hyllades av kritikerna och blev en internationell storsäljare. Mörkret utspelar sig i slutet av Hulda Hermannsdóttirs karriär, medan de följande böckerna i serien, Ön och Dimma, är förlagda till ett tidigare skede i hennes liv. Vit död är fjärde boken i serien, där polisen Helgi Reykdal får ta över huvudrollen från Hulda Hermannsdóttir.

Om Ragnar Jónasson & Hulda Hermannsdóttir-serien:

»Mörkret är en fantastisk deckare. Jag sträckläste den.« Anna-Karin Ferm, SVT Go kväll

»Ragnar Jónasson har en otäck förmåga att bygga upp skrämmande scener.« Lotta Olsson, DN

»Ragnar Jónassons mästerliga serie är en milstolpe inom modern kriminallitteratur.« The Times

Kirjailija(t):

Kääntäjä(t):

Arvid Nordh

Muoto:

Osa:

4

Äänikirjan kesto:

7h 7min

Sivua:

199

Kielet:

ruotsi

Julkaistu:

22.3.2021

Äänikirjan kustantaja:

Modernista

ISBN Äänikirja:

9789178939305

E-kirjan kustantaja:

Modernista

ISBN e-kirja:

9789178934928

Mitä muut ajattelevat

Arvostelut teokselle Vit död

Uppläsaren var super. Ett nöje att lyssna ❤️

Kristina

Ett oväntat slut, spännande.

Nina

Ååååh ❤️ dags för följande bok i serien, såhär kan man ju inte sluta en bok 😉

Filippa

En så intressant story

Behandlingen gav först på sista sidor förklaringen för allt - du kan inte ana tidigare vem som är mördaren. Åtminstone inte jag..

Kristiina