Upcoming release

E-book: 23/10/2025

Suomen yhden suosituimman ja taatusti monitulkintaisimman rock-instituution kolmekymmentä ensimmäistä vuotta.

Torniossa hc-yhtyeenä 1985 aloittanut CMX on kasvanut yhdeksi Suomen suurimmista rockyhtyeistä, jonka albumeja on ostettu kaikkiaan noin 400 000 kappaletta. CMX on myös yksi niitä harvoja bändejä, joka on musiikkilehtien vuosiäänestyksissä jatkuvasti sekä lukijoiden että kriitikoiden listaykkösenä. CMX:n kolmikymmenvuotinen sota Tornion ankarasta satamakaupungista koko valtakunnan tietoisuuteen on monessakin mielessä myös matka suomalaisen rockkulttuurin muutoksiin. Se on matka Sex Pistolsin innoittamina nauhoitetuista C-kaseteista internetin syövereihin, matka puolentoista minuutin punkrypistyksistä progehenkisiin teema-albumeihin, matka suorapuheisuuteen ja runouteen, punkestetiikkaan ja henkisyyteen.

Suurelle yleisölle CMX on tuttu erityisesti basisti-laulaja A. W. Yrjänän kautta. Hänen mystisfilosofiset tekstinsä ja gnostishumoristiset haastattelunsa ovatkin olennainen osa yhtyeen myyttiä. Fanit kuitenkin tietävät, että CMX on orgaaninen kokonaisuus, jonka suuntaan ovat vaikuttaneet kaikki siinä soittaneet muusikot, Yrjänän ohessa pisimpään kitaristit Janne Halmkrona ja Timo Rasio. Pirunmaitoa-kirjassa ovat äänessä niin soittajat kuin muut CMX:n uraan vaikuttaneet ihmiset: roudarit, tuottajat, fanit, keikkajärjestäjät ja toimittajat.

Santtu Luoto on helsinkiläinen punkkari, joka on kirjoittanut elämäkertoja mm. Eppu Normaalista, Agentsista ja Göstä Sundqvistista. Hän on toiminut myös mm. Uutisvuoto-ohjelman tuottajana ja käsikirjoittajana.

Show more