Kun äiti lähettää kahdeksanvuotiaan Otto-pojan hakemaan aamulla kaupasta siirappia, hän kieltää Ottoa härnäämästä naapurin suurta sonnia. Otto lähtee matkaan astia mukanaan ja törmää tiellä ystäväänsä Esaan – ja kaksi pientä kauhukakaraa on aina pahempi kuin yksi.
Puolenpäivän aikoihin Oton ja Esan äidit ovat kauhuissaan – minne ihmeeseen heidän lapsensa ovat kadonneet? Eivät kai juuri härän luokse?
Algot Untolan ”Pojat asialla” on vallaton pienoisromaani pienistä pojista ja heidän seikkailustaan – Untolan elävä dialogi naurattaa takuulla.
Maiju Lassila oli kirjailija Algot Untolan (1868–1918) taiteilijanimi. Untola on suomalaisen kirjallisuushistorian erikoisimpia hahmoja. Hänen elämänsä oli täynnä uskomattomia käänteitä: ensin Untola työskenteli kansakouluopettajana Raahessa ja Viipurissa, mutta muutti vuonna 1900 puutavarakauppiaaksi Pietariin. Pietarissa Untola meni naimisiin, mutta erosi vaimostaan pian häiden jälkeen. Untola muutti Suomeen ja eli susiparina leskirouva Olga Jasinskin kanssa. Riidan päätteeksi Jasinski kaatoi happoa Untolan sukuelimille – ja tutkijoiden mukaan Untola julkaisi näiden tapahtumien jälkeen teoksia vain naisten nimillä. Maiju Lassilan lisäksi Untolan tunnettuja taiteilijanimiä ovat Irmari Rantamala, Väinö Stenberg, J.I. Vatanen, Liisan-Antti ja Jussi Porilainen. Untolan kuuluisin teos on Maiju Lassila -nimellä julkaistu ”Tulitikkutyttö”.
Show more