Yrjönkatu

Yrjönkatu

Description of book

Jumalaisen komedian traaginen lisänäytös.

Yrjönkatu on Henrik Tikkasen osoitesarjan neljäs osa.

Henrik Tikkasen alun perin kolmiosaiseksi aikoma osoitesarja ei sen neljännessä, kadunnumeroa vailla olevassa lisäosassa enää viittaa asunnon osoitteeseen: kyse on kokonaisesta kadusta, jonka vaiheille Tikkanen nivoo aineistonsa.

Paradoksien rakentajan paljastava kuvaus elämästään ja kohtalostaan saa uuden käänteen. Nyt vihdoin kyynikon kuva alkaa murentua ja satiiri alkaa saada pehmeitä sävyjä. Juomisen ilot ja kirot on koettu ja poissa – vain mäski on pohjalla. Tiiviin, aforistisen otteen kertojana Tikkanen on mestarillinen, teossarja on komea tilitys rakkaudesta ja sen pelosta, ahdistuksesta. Elämää Yrjönkadulla varjostaa kaksi kauhun elementtiä: mennyt ja oleva – sota ja syöpä. Metsästävä sankari on vaarassa muuttua omaksi saaliikseen.

Henrik Tikkanen (1924–1984), suomenruotsalaisen kulttuurisuvun vesa, tuli tunnetuksi taidokkaana piirtäjänä ja purevan ivallisena kirjailijana. Tikkasen pienoisromaaneista koostuva osoitesarja alkoi trilogiasta, johon kuuluvat teokset Kulosaarentie 8 (1975), Majavatie 11 (1976) ja Mariankatu 26 (1977). Sarja kasvoi lopulta viisiosaiseksi, kun Yrjönkatu (1980) ja Henrikinkatu (1982) ilmestyivät.

AudiobookE-book

Finnish