Skyggespor er et nærgående portræt af romanens fortæller og hovedperson, filminstruktøren Peter Bellman. Hans karriere er kulmineret for år tilbage. Nu aner han pludselig muligheden for et comeback. Med hjælp fra en ven begynder han arbejdet med en dokumentarfilm om en hemmelig organisation, der har som mål at bremse menneskepresset på Europas grænser. Optagelserne bringer de to mænd fra København til Berlin og videre sydpå i retning af Nordafrika.
Romanen består af lige dele suspense og opdagelsesrejse ind i maskulinitetens mørke. Men Skyggespor tager afsæt i en politisk virkelighed:
Menneskepresset på Europas grænser vokser uge for uge. Med katastrofale følger. Tusinder af flygtninge omkommer undervejs, og de, der når frem, lever under kummerlige forhold. En oplagt udvej synes at være, at det rige nord hjælper det fattige syd med at skabe ordentlige livsvilkår i hjemlandene. Men der tænkes også i andre ”løsninger” – planer som blev fostret af videnskabsfolk under det sydafrikanske Apartheidstyre.
Romanen beskriver en hemmelig organisation, hvis medlemmer ikke har tillid til politikernes handlekraft. Derfor udtænker de en kynisk løsning, som skal redde Europa fra langsom død som følge af masseindvandring og overbefolkning. Kamufleret som humanitær bistand iværksætter organisationen et vaccinationsprogram mod malaria, der har den sideeffekt, at de vaccinerede piger aldrig vil kunne få børn. 
JAKOB VEDELSBY (1965) bor i København med sin familie. Skyggespor er forfatterens sjette roman. Hans seneste, Menneskeloven, er udkommet på seks sprog, herunder tysk, russisk og kinesisk. Jakob Vedelsby er formand for Dansk Forfatterforening.
ANMELDERNE SKREV
”Tilbageblik, forestillinger og virkelighed vikler sig på forunderlig vis ind i hinanden i Jakob Vedelsbys lille, litterære lækkerbisken »Skyggespor«( …) Jakob Vedelsby skriver i en finurlig tone, der kunne kaldes komisk melankolsk, hvor man midt i det triste og traurige må trække på smilebåndet og/eller genlæse de præcise, koncise og vise formuleringer for nydelsens skyld.”
- 5 stjerner, Berlingske
”En lækker lille roman der har det hele. Et spændende plot, menneskelig indsigt og en handling med afsæt i en politisk virkelighed (…) ’Skyggespor' er rigtig godt skrevet, underholdende og med stort sprogligt overskud, så det er en bog, der fænger med det samme og hurtigt læses færdig.”
- Litteratursiden
Show more