Boekomslag van Syndafloden

Syndafloden

Beschrijving van het boek

”Han var i sin skapelse och han visste att det han skrivit ned var en exakt registrering av sinnestillståndet i den översvämmade staden.”

Det är vinter 1960. När högvattnet kommer lämnar turisterna Venedig, men Igor Stravinskij stannar kvar. Han trivs i dimman, i den råkalla och övergivna staden. Här kan han finna ro att komponera.På det nästan tomma hotellet lär han känna en amerikansk man, som är där med sin sjuka hustru. Det är deras sista besök, frun ska snart dö, och hennes önskan är att begravas på kyrkogårdsön San Michele, att bli ett med Venedig.Mannen har också en dotter, som efter en olycka har slutit sig inom sig själv. Hon talar inte med någon och tycks inte höra vad man säger till henne. Men hon tar in musik, med hela kroppen, och hon har en talang för dans.Hennes far har ingen tid över för henne. Upptagen av sin hustru och sin sorg låter han dottern ta hand om sig själv. Stravinskij ser henne ute på Markusplatsen, där hon härmar duvornas dans och tycks sätta rörelser till den musik han håller på att skriva, det verk som ska bli Syndafloden. Efter ett tag börjar hon vänta på honom i hotellets vestibul, och hon blir ett sällskap på hans promenader. Mellan dem knyts ett intuitivt band, via tankarna lyckas han kommunicera med henne och tillsammans skapar de ett eget sätt att uttrycka sig på.När sedan George Balanchine anländer med sitt balettkompani börjar repetitionerna. I den nedkylda teatern får flickan för första gången stå på scenen, och genom musiken och dansen börjar hon långsamt krypa ur sitt skal.

Syndafloden är en lyhörd och vacker skildring av en stad fylld med musik, och av en alldeles särskild vänskap mellan en åldrande kompositör och en ung, begåvad dansare.

Marita Jonsson är författare och fotograf till ett tjugotal böcker om konst, arkitektur, hantverk, trädgård och mat. Hon är bosatt på Gotland, där hon under många år var länsantikvarie och en av initiativtagarna till Medeltidsveckan och till att Visby blev ett världsarv. Hösten 2005 romandebuterade hon med Abdikationen, ett nära porträtt av drottning Kristina.

www.maritajonsson.se
AuteurMarita Jonsson

E-book

Zweeds