Okładka książki dla Förföraren

Förföraren

Opis książki

När Teodor Brobergs gjort sin inkallelsetjänst under kriget söker han sig med fru och dotter till en norrländsk by för att få arbete. Där finns både bönder med skog och ägor, ett mejeri och järnvägsstation. Familjens ankomst sätter fart på skvallret i byn, där livet gått sin gilla gång och främlingar är sällsynta. Myrlandskvinnorna håller andan i spänning och nyfikenhet inför att få träffa den förföriske nykomlingen med sitt vackra mörka hår och resliga gestalt. Teodor och hans familj tas upp i bygemenskapen med viss reservation. Han är mannen som välver stora planer och vet att ta för sig men arbetslusten är det sämre med. När han tröttnat på de tunga sysslorna på bondgårdarna och slitet vid järnvägen slår han sig på affärer som inte alltid faller väl ut. Med tiden mattas glansen kring Teodor, men han fortfar att vara den som sätter byinvånarnas sinnen och tillvaro i gungning som den främmande fågel han alltid kommer att vara.

Med Förföraren är Ing-Marie Eriksson tillbaka i sin barndoms norrländska trakter. Förföraren är en härlig berättelse som rör sig i tiden från mitten av fyrtiotalet till slutet av femtiotalet. Den vältalige och dristige Teodor ställs i verkningsfull kontrast mot det ordkarga folket i byn som vet sin plats och slagna av häpnad hukar sig inför hans djärvhet.

Ing-Marie Eriksson, f. 1932 i Sikås i Jämtland, debuterade 1965 med romanen Märit. Flera av dem utspelar sig i norrlandsmiljö och har självbiografiska inslag.

E-book

Szwedzki