Okładka książki dla Kärlek är; Rosor, törnen; Frihetens rena sak: Carl Jonas Love Almqvists författarliv 1793-1866

Kärlek är; Rosor, törnen; Frihetens rena sak: Carl Jonas Love Almqvists författarliv 1793-1866

Opis książki

Trilogin är ett oväntat och utmanande helhetsporträtt av en av den svenska litteraturens mest säregna och fängslande författare.

Kärlek är : Carl Jonas Love Almqvists författarliv 1793-1833Carl Jonas Love Almqvist är en författare som inte lämnat eftervärlden någon ro. I Kärlek är (2007) tecknar Johan Svedjedal ett färgstarkt och levande porträtt av denne hemlighetsfulle man. Aldrig tidigare har man kommit honom så nära som i denna storartade biografi. Här skildras Almqvists barndom och skolning till författare, tiden då han skriver romantiska storverk som Murnis och Amorina, då han gifter sig och gör ett misslyckat försök att leva som idealiserad bonde i Värmland - tiden när han hälsas som profet och förlorar sina illusioner.Carl Jonas Love Almqvist (1793-1866) är en av den svenska litteraturens mest gåtfulla och mångsidiga författare. Han är känd som den som skrev Det går an (romanen om det moderna äktenskapet), skapade den gäckande androgynen Tintomara i Drottningens Juvelsmycke, komponerade de drömska musikpoemen Songes, och författade det märkliga samlingsverket Törnrosens Bok.

Rosor, törnen : Carl Jonas Love Almqvists författarliv 1833-1840I Rosor, törnen skildras Almqvists väg från profet till samhällsreformator. Biografin tar vid 1833, när Almqvist började utge sitt stora litterära samlingsverk Törnrosens Bok och följer honom genom hans stigande berömmelse under 1830-talet. Hans upptäckt av orättvisorna i dåtidens Sverige fick honom att göra politiskt uppbrott och gå åt vänster, till liberalismen. För beundrarna var Almqvist en som hade sett himlen och siade om nya sätt att leva. För motståndarna var han en samhällets fiende, en farlig förledare av ungdomen, kvinnorna och de lägre klasserna. När han gav ut sin djärva roman om den fria samlevnaden, Det går an, gjorde den omedelbart skandal hos samhällsbevararna. Följden blev en av den svenska litteraturens största fejder och att Almqvists tidigare vänner vände sig emot honom.

Frihetens rena sak : Carl Jonas Love Almqvists författarliv 1840-1866Frihetens rena sak följer Almqvist under ett 1840-tal när han framträder som Sveriges viktigaste liberala publicist i Aftonbladet och Jönköpingsbladet, när han skriver flera politiskt radikala samhällsromaner för en bred publik, när han kämpar med de kyrkliga myndigheterna efter skandalen kring Det går an.Med hjälp av nytt material belyses också bakgrunden till den Almqvistska katastrofen 1851 – de sensationella händelser som gjorde att han anklagades för giftmordsförsök och rymde till USA utan att någonsin kunna återvända till Sverige.

Detta är en digital billighetsutgåva som inte innehåller några bilder, fotnoter eller källförteckningar.

Autor.Johan Svedjedal

E-book

Szwedzki