Okładka książki dla Prästkungen

Prästkungen

Opis książki

Under åtta månader seglade de. Ut på Atlanten, runt Afrikas sydspets, upp längs Swahili­kusten. När de väl stigit i land vid Röda havets ökenkust doldes horisonten i väster av ett gult dis. Där borta skulle det finnas höga berg. Och ett okänt rike som de skulle undsätta – eller erövra.

Söndagen den 9 juli 1541 började de fyrahundra musketörerna marschera. Sand virvlade upp kring deras stövlar, bröstpansar, stålhjälmar, pikar och musköter. En dödsmarsch, tänkte någon. En annan drömde om att grunda en koloni, en tredje att bygga en katedral, en fjärde att modernisera krigskonsten.

Men ingen i den militära expeditionen, som beordrats av Portugals kung, välsignats av påven och leddes av Vasco da Gamas yngste son, visste vad som väntade dem.

De skulle delta i maktkampen om det abessinska kungariket, dras in i ett nät av stridig­heter, allianser och svek. De skulle segra, besegras, återuppstå och skingras.

Prästkungen är en historisk äventyrsroman där 1500-talets omvälvande skeden av stormaktspolitik, begynnande imperialism, religionsmotsättningar och vapenteknologi vävs in i huvudpersonernas konflikter, passioner och strider på liv och död. Romanen ger rika inblickar i Portugals stormaktsambitioner i Östafrika, Swahilistädernas motstånd och, framför allt, förhållandena på Afrikas horn där det kristna abessinska kungadömet står mot det muslimska sultanatet Adal.

Szwedzki