Okładka książki dla Städaren

Städaren

Opis książki

Joe har total kontroll över sitt nedskalade liv, som består dels av hans dagarbete som städare vid polisen, dels av det arbete han på eget initiativ utför på kvällar och nätter. Medias ständiga och upprörda rapportering om Christchurchkarvaren, som sägs ha mördat sju kvinnor, bekymrar honom inte särskilt mycket. Frånsett att Joe vet att Karvaren bara har dödat sex. Det vet han bortom allt tvivel, och han är fast besluten att identifiera den som kopierat Karvarens metoder och dödat den sjunde. För det mordet tänker Joe bestraffa honom, och därefter tänker han sätta dit honom för också de andra sex. Och Joe tvivlar inte på att han ska kunna genomföra sin plan. Han vet redan att han är listigare än polisen.

Det enda han först måste se till är att ta hand om alla de kvinnor som hela tiden lägger sig i och stör honom. Inte minst hans excentriska, överbeskyddande mor, och förstås Sally, som sköter underhållet i polishuset och betraktar Joe som en ersättare för sin döde bror. För att nu inte nämna den mystiska Melissa, den enda kvinna som någonsin verkligen förstått Joe, men vars fantasier om utpressning och tortyr inte ryms i hans mordutredning.

Cleave använder orden som dödande vapen.

New York Times

Mörk, blodig och uppslukande … en klassisk noirroman.

John Connolly

Paul Cleave skriver mörka, intensiva thrillers som helst aldrig skulle ta slut. Gör dig själv en tjänst och pröva på honom.

Simon Kernick

Rena adrenalinruschen från första till sista sidan … Den får en att läsa hela natten. Fantastisk!

S.J. Watson

Obevekligt uppslukande, utsökt dubbelbottnad och genomsyrad av humor som är mörk som helvetet.

Mark Billingham

En underbar roman … Totaleffekten är det där pirrandet i nackhåret som säger oss att vi har sett en konstnär i arbete.

Booklist, USA

En exceptionell debutroman av den unge nyazeeländske författaren Paul Cleave, vars idé att berätta historien ur en massmördares synvinkel är övertygande och fängslande.

Daily Telegraph, Sydney, Australien

Näste Stephen King.

Norddeutscher Rundfunk, Tyskland

Paul Cleave är en internationellt bästsäljande kriminalförfattare som delar sin tid mellan hemmet i Christchurch i Nya Zeeland och Europa. Han har översatts till femton språk, tilldelats Ngaio Marsh-priset för bästa nyzeeländska kriminalroman, vunnit Sait-Maur-bokfestivalens pris för årets bästa i Frankrike utgivna kriminalroman,nominerats till Edgarpriset och Barrypriset i USA och till Ned Kelly-priset i Australien.