Ut ur Kabul : den svenska evakueringen från Afghanistan

Ocena 4.3
14 godz. 22 min.
423 Strony
bookCoverFor

Opis książki

"Det räcker med att läsa första kapitlet "Epicentrum" så är du fast." Aftonbladet

I augusti 2021 faller Kabul i talibanernas händer. Den svenska ambassaden evakueras hastigt under dramatiska omständigheter. Kvar lämnas alla lokalanställda afghaner och tolkar. Om talibanerna får tag på dem är deras liv i fara.

Situationen blir snart politiskt och moraliskt ohållbar och Sverige inleder en operation för att föra ut sina lokalanställda. Obeslutsamhet, trassel med tillstånd och tolkning av lagar samt en pandemi gör processen både krånglig och utdragen, och en grupp civila säkerhetsoperatörer tvingas ta täten.

För varje timma minskar möjligheten att ta sig ut ur Afghanistan, och utanför Kabuls flygplats sitter tiotusentals desperata människor fast i ett kokande folkhav. Samtidigt är en självmordsbombare från Islamiska staten på väg mot flygplatsen.

Robert Karjel har intervjuat alla som deltog i Sveriges insats och upplevde den inifrån – från ministrar och ambassadörer till ljusskygga specialförband och lokalanställda afghaner. Ut ur Kabul är ett dokument som skildrar det djupa mänskliga lidande som uppstod när Sverige lämnade Afghanistan.

Format:

E-book
Audiobook

Czas trwania audiobooka:

14 godz. 22 min.

Strony e-booka:

423

Język:

Szwedzki

Data wydania:

10.04.2023

Wydawca audiobooka:

Bazar Förlag

Numer ISBN audiobooka:

9789180064439

Wydawca e-booka:

Bazar Förlag

Numer ISBN e-book:

9789180064422