Vallan kumoukset 1917−1919
  
Share this book    

Väkevä kuvaus valtiojohtamisesta ja Suomen synnystä kumousten keskellä

Vallan kumoukset Suomessa 1917-1919 käsittelee valtiojohtamista ja vallanpitäjiä sekä heidän neuvonantajiaan Venäjän helmikuun 1917 vallankumouksesta hallitusmuodon säätämiseen heinäkuussa 1919. Pääosassa ovat nuoren tasavallan keskeiset vaikuttajat Oskari Tokoi, P. E. Svinhufvud, Carl Gustaf Mannerheim ja J. K. Paasikivi verkostoineen.

Kahden ja puolen vuoden ajanjaksoon mahtui merkittäviä vaiheita: Suomi irtautui Venäjän keisarikunnasta ja julistautui itsenäiseksi. Sisällissota jakoi maata. Ensimmäisen maailmansodan päättyminen vei Suomen etäämmälle Saksasta, joka oli ollut siihen saakka tärkeä liittolainen, ja alkoi lähentyminen kohti entente-maita. Samalla piti rakentaa omaa kansakuntaa.

Tuon ajan valtapeliin vaikutettiin monelta suunnalta. Poliittisen päätöksenteon osaamattomuus, vallanpitäjien kokemattomuus ja neuvonantajien vaikutus näkyivät. Kuinka maanalaiset verkostot toimivat? Mikä oli Saksan rooli? Miksi monarkia nähtiin vaihtoehtona tasavallalle? Ketkä lopulta käyttivät valtaa?

Seppo Tiihonen (valtiot. toht., fil. maist.) on Helsingin yliopiston yleisen valtio-opin dosentti. Hän on kirjoittanut useita teoksia hallinnosta, vallasta ja historiasta. Tiihonen työskenteli valtioneuvoston virkamiehenä neljäkymmentä vuotta.

Show more