Bokomslag för Papin tytär

Papin tytär

Beskrivning av boken

Juhani Ahon psykologinen mestariteos 1800-luvun naisen roolin ahtaudesta ja vaihtoehtojen vähyydestä.

Maalaispappilan tytär Elli on vilkas ja haaveiluun taipuvainen lapsi, josta äiti ja isä haluavat kasvattaa kiltin ja mukautuvaisen tytön. Ellin maailma alkaa avartua, kun hän pääsee kaupunkiin kouluun. Lukujen loputtua odottaa kuitenkin paluu pappilaan ikääntyvien vanhempien luokse.

Eräänä kesänä pappilaan saapuu maisteri, josta on määrä tulla pappilan uusi isäntä. Maisteri kosii Elliä, mutta saa hylkäävän vastauksen. Elli rakastuukin maisterin ystävään, vapaasta elämästä pitävään Olavi Kalmiin. Ellin haaveet rakkausavioliitosta eivät kuitenkaan käy yksiin pappi-isän suunnitelmien kanssa.

Papin tytär (1885) on suomalaisen realismin merkkiteos, joka kuvaa aikansa nuoren naisen subjektiivista kokemusta tarkasti ja kaunistelematta. Ahon upea kerronta puhaltaa hengen kaikkiin kirjan hahmoihin. Ellin tarina jatkuu Ahon romaanissa Papin rouva.

Juhani Aho (1861–1921) nousi jo elinaikanaan merkittävimpien suomalaisten kirjailijoiden joukkoon. Aho oli monipuolinen kirjailija, joka kehitti myös aktiivisesti suomalaista kirjakieltä. Ahon tunnetuimpiin teoksiin lukeutuvat Papin rouva, Rautatie ja Helsinkiin. Lisäksi Aho tunnetaan novelleistaan, joita hän nimitti lastuiksi.

LjudbokE-bok

Finska